Zelene strehe na avtobusih in avtobusnih postajališčih

Ponedeljek, 24. Junij 2019

zelena_streha_na_avtobusu
Zelena streha na avtobusu. (Foto: Delo in dom / Twitter)

Nekateri avtobusi v Singapurju bodo kmalu postali mobilni vrtovi. Družba GWS living Art, specializirana za ozelenitve objektov na urbanih področjih bo namreč na desetih avtobusih javnega prevoza uredila zelene strehe. Mobilni vrtovi na avtobusih so del trimesečne raziskave, ali zelena streha na avtobusu pomaga prihraniti gorivo, ki ga sicer porabijo za delovanje klimatske naprave.

Kampanja je del singapurske iniciative, ki do leta 2030 načrtuje, da bo v mestu 80 % stavb zelenih. Opremljene naj bi bile z vrtovi, zelenimi strehami in posebnimi sončnimi elektrarnami.

Tudi v Kuala Lumpurju v Maleziji so pri GWS Living Art ozelenili strehe avtobusnih postajališč, s čimer upajo, da bodo znižali temperaturo v okolici postajališč, izboljšali kakovost zraka in prispevali k zmanjšanju tveganja za poplave, saj zelene strehe vpijejo del padavin. Hkrati upajo, da bodo v mesta znova privabili čebele, metulje in ptice. Malezija je sicer znana po najbolj bogati biotski raznovrstnosti na svetu.

Zelene zgradbe načrtujejo tudi v Parizu. Do leta 2020 jih načrtujejo 100. Do leta 2050 pa naj bi bilo ozelenjenega kar polovico Londona. Zelenje po ugotovitvah Svetovne zdravstvene organizacije pomaga tudi pri ohranjanju duševnega zdravja.

Vir: Delo in dom