Peska za gradnjo je vse manj, kaj ga bo nadomestilo?

Četrtek, 21. Februar 2019

kamnolom
Najbolj primeren pesek za gradbeništvo je v kamnolomih, rečnih strugah in v oceanih. (Foto: www.shutterstock.com)

V okoljskem programu Združenih narodov (UNEP) ugotavljajo, da sta pesek in gramoz najbolj uporabljena trdna surovina na svetu. Za beton se porabi 30 milijard ton peska na leto. Pesek pa najdemo tudi v drugih stvareh, ki jih uporabljamo v vsakodnevnem življenju, in sicer v steklu, lakih za lase, zobnih pastah, v letalskih motorjih in mikročipih idr. Kot pravi Dietmar Stephan, vodja oddelka za gradbene materiale in gradbeno kemijo na Tehniški univerzi v Berlinu, peska dobre kakovosti ni več lahko najti. Posledica je predvsem rast vseh vrst gradenj.

Za gradnjo umetnega otoka Palm Jumeirah v Dubaju so iz Avstralije pripeljali več kot 150 milijonov ton peska. Najbolj primeren pesek za gradbeništvo je v kamnolomih, rečnih strugah in v oceanih. Ob takšnem tempu, kot pesek črpamo zdaj, v UNEP ocenjujejo, da bodo od štirih izginile tri plaže. Pesek se namreč velikokrat koplje neposredno na obalah, pogosto nelegalno.

Čeprav je veliko tudi puščavskega peska, je, kot pravi Oliver Mazanec iz BASF, ta neuporaben kot gradbeni material, saj puščavski veter zrnca peska dviga in odnaša stran. Zrnca tako postanejo majhna, gladka in enaka, takšna zrnca pa se ne mešajo dobro, zato v svežem betonu nastanejo luknjice. V tem primeru bi bilo potrebno uporabiti veliko več vode za mešanje betona, kar pa tudi slabo vpliva na trdnost betona. V laboratorijih po svetu sicer iščejo poti za uporabo finega puščavskega peska, kjer razmišljajo o tem, da bi puščavski pesek mešali s pepelom termoelektrarn, kar bi bila začasna rešitev, saj je kurjenje premoga eden od načinov proizvodnje energije, ki se opušča. Druga rešitev bi lahko bila, da bi namesto cementa uporabljali plastiko, kot so poliestri iz surove nafte. Bolj obetavna rešitev od puščavskega peska se kaže v starem betonu. Ruševine starih stavb in drugih betonskih objektov, ki so brez onesnaževal, je dokaj preprosto reciklirati s postopkom, ki vključuje ločevanje materialov, lomljenje in fino mletje. Da dobi nov material oznako recikliran beton, mora vsebovati vsaj četrtino recikliranega betona. Trenutno se recikliran beton uporablja predvsem za utrjene podlage za gradnjo cest, v gradnji stavb je uporaba majhna. Povečano uporabo recikliranega betona v prihodnje naj bi določala tudi cena. Cena recikliranega betona je zaenkrat v večini držav še višja od cene prvinskega materiala. Pesek iz ruševin je tudi težje uporabljati v gradnji, saj ni sestavljen iz tako idealno velikih zrn kot svež pesek.

Vir: Delo