Delci ognjemetov in druge pirotehnike onesnažujejo zrak in povzročajo tveganje za zdravje

Sreda, 19. December 2018

ognjemet
Če ni padavin, lahko delci, ki so sproščeni v ozračje ob ognjemetih in drugi pirotehniki, v zraku lebdijo tudi več kot teden dni. (Foto: Pixabay)

Ognjemeti v svoji barviti predstavi, ki osupne marsikaterega opazovalca, skrivajo tudi temno plat. Ob ognjemetu se namreč v ozračje spuščajo snovi, ki zastrupljajo ozračje in predstavljajo tveganje za zdravje. Enako velja za petarde in iskrice. Zato Agencija RS za okolje spodbuja k temu, da se ob novoletnih praznovanjih odpovemo ognjemetom in drugi pirotehniki.

Če ni padavin, lahko delci, ki so sproščeni v ozračje ob ognjemetih in drugi pirotehniki, v zraku lebdijo tudi več kot teden dni. Tudi ko se delci že posedejo, se ob suhem vremenu zaradi cestnega prometa ali vetra ponovno vrnejo v ozračje. Ko padavine delce sperejo iz ozračja in tal, onesnažijo površinske vode in podtalnico. Pri tem so problematični predvsem perklorati, ki so endokrini motilci hormonov.

Meritve kakovosti zraka kažejo, da koncentracije delcev v ozračju na prehodu v novo leto presežejo dovoljeno dnevno mejo onesnaženosti za delce z velikostmi pod 10 mikrometrov PM10, ki jo določa zakonodaja (50 µg/m3). Ker merilne postaje niso postavljene v bližini prireditvenih prostorov v mestih, so koncentracije onesnaževal na lokacijah prireditev veliko večje. Zato so onesnaženosti zraka zelo izpostavljeni tisti, ki se zadržujejo v bližini ognjemetov. Delci, ki so posledica ognjemetov, so manjši od enega mikrona, zato lahko prodrejo globoko v pljuča in telo ter lahko povzročijo vnetje dihalnih poti in pljuč tudi pri sicer zdravih ljudeh.

Vir: ARSO