V indonezijskem mestu Surabay lahko vozovnico za avtobus kupite s plastičnimi odpadki

Torek, 06. November 2018

plastenke
Ena vožnja z avtobusom za pet plastenk. (Foto: Pixabay)

Plastični odpadki so velik problem tudi v Indoneziji, sicer deželi nepozabnih tropskih otokov. Z namenom ozaveščanja prebivalstva in spodbujanja k zbiranju plastičnih odpadkov so v mestu Surabay uvedli poseben ukrep, kjer prebivalci v zameno za avtobusno vozovnico prinesejo plastenke ali plastične lončke. Na takšen način lahko po ocenah v enem avtobusu dnevno zberejo do 250 kg plastičnih odpadkov, kar je okoli 7,5 tone na mesec. Zbrane plastične odpadke nato prodajo podjetjem, ki se ukvarjajo z recikliranjem plastike.

Za dve uri vožnje z mestnim avtobusom je potrebno prinesti pet plastenk ali deset plastičnih lončkov, odvisno od njihove velikosti. Oblasti v mestu upajo, da se bodo na ta način približali cilju, da do leta 2020 na ulicah mesta ne bodo imeli več plastičnih odpadkov. Pri takšnem sistemu zbiranja plastičnih odpadkov se ne zmanjšuje le vpliv na okolje, ampak tudi delovna obremenitev smetarjev.

Indonezija je sicer ob Kitajski in Filipinih ena največjih onesnaževalk s plastiko na svetu. V Surabayu, ki je drugo največje indonezijsko mesto, odpadna plastika predstavlja 15 % oziroma 400 ton dnevnih odpadkov.

Vir: Siol.net