Kontaktne leče v čistilnih napravah so lahko velik problem

Sreda, 22. Avgust 2018

kontaktne leče
15 do 20 % Američanov kontaktne leče odvrže v odtok ali straniščno školjko. (Foto: MMC RTV SLO/Reuters)

Profesor na arizonski univerzi Rolf Haldn, ki uporablja očala in leče, se je začel spraševati, kaj se zgodi z lečami po njihovi uporabni dobi. Tako je nastala raziskava, v kateri so ameriški raziskovalci ugotovili, da kar 15 do 20 % Američanov kontaktne leče odvrže v odtok ali straniščno školjko. Čeprav gre za majhen delec, raziskovalci ocenjujejo, da bi lahko v odpadnih vodah ZDA končalo od 6 do 10 ton plastičnih leč. V ZDA namreč leče uporablja 45 milijonov ljudi.

Na ta način leče večinoma končajo v čistilnih napravah. Kontaktne leče v vodi potonejo in lahko ostanejo v blatu čistilnih naprav, ki pa ga iz čistilne naprave v ZDA pogosto odpeljejo na kmetijske površine. Od tam lahko delci ponovno zaidejo v vode in odpotujejo v morje. Analiza o tem, kaj se dogaja s kontaktnimi lečami v odpadnih vodah, je velik izziv. Leče so namreč prozorne, so iz drugačne plastike kot drugi plastični odpadki. Praviloma gre za kombinacijo polimetilmetakrilata, silikonov in floropolimerov, da so leče mehkejše in prepuščajo kisik. Zato ni povsem jasno, kako na leče vplivajo postopki v čistilnih napravah. Znano pa je, da mikrobi, prisotni v postopkih čiščenja vod, načnejo plastično strukturo plastične vezave in tako leče začnejo pokati in razpadati na vse manjše delce, dokler ne nastane t. i. mikroplastika. Mikroplastika je za okolje zelo škodljiva, saj jo lahko živali pojedo, s čimer se pomika po prehranjevalni verigi do ljudi.

Raziskovalci upajo, da bodo s študijo spodbudili proizvajalce, da na embalaži leč opozorijo, kako jih pravilno odvreči, in tudi uporabnike, naj bodo previdnejši, kam jih odvržejo.

Vir: Delo