Združeni v zaščiti reke Učje pred gradnjo hidroelektrarne

Ponedeljek, 06. Avgust 2018

Ohranimo Učjo
S transparenti so kajakaši sporočali, da se bodo borili za ohranitev reke Soče in njenih pritokov pred gradnjo jezov. (Foto. RTV SLO)

Posoška športna podjetja, kajakaške šole, posamezni kajakaši iz Slovenije, Nizozemske, Nemčije, Avstrije, Italije, Avstralije in drugih držav ter drugi vodni navdušenci in ekologi so konec preteklega tedna združili vesla v protest proti gradnji hidroelektrarn v zgornjem toku reke Soče in na njenih pritokih, kot je Učja. Gre za protest v okviru gibanja Balkan River Defence, ki ga vodi nekdanji veslaški olimpijec, zdaj pa biolog, naravovarstenik in ekstremni kajakaš Rok Rozman. S protestno plovbo med Srpenico in Trnovim so zahtevali predvsem umik namere Soških elektrarn Nova Gorica (SENG) za gradnjo elektrarne Učja, za katere imajo na Soških elektrarnah načrte že pripravljene.

Pobudnik Rok Rozman je povedal: »Akcija ima osrednje sporočilo – da povemo Soškim elektrarnam, da resnično ne bomo več trpeli teh idej o jezu na Učji in na zgornji Soči. Zakon o Soči, ki velja, resda ščiti to našo reko in njene pritoke. Toda SENG ima že pripravljene načrte za elektrarno in 40-metrski jez na reki Učji, na vitalnem pritoku Soče. Zavedati se moramo, da je reka kot drevo. Pritoki so reki kot veje drevesu … Če začnemo sekati veje, bo drevo umrlo. Isto je pri reki.« Med protestniki je Dejan Kerin ponudil predlog: »Dajmo obnovit elektrovode, kjer lahko pridobimo vsaj tri odstotke na nacionalni ravni. Dajmo obnovit obstoječe hidroelektrarne, kjer lahko prihranimo tudi deset odstotkov. Novih hidroelektrarn res ne potrebujemo!«

Roko nad reko ima država. Ne ministrstvo za okolje in ne ministrstvo za infrastrukturo sicer ne načrtujeta elektrarn na zgornji Soči ali na Učji. Kljub temu so v SENG že pripravili načrte za gradnjo. Kot je povedal Rajko Volk, direktor tehničnega sektorja: »Seveda. Hidroelektrarna Učja je eden izmed projektov, ki ga načrtujemo, ni pa trenutno gradnja mogoča. Mi stalno načrtujemo. Imamo dosti načrtov v predalih za naprej. Energetsko so namreč zanimivi.« Tudi v pisnem sporočilu so na Soških elektrarnah sporočili, da o HE Učja resno razmišljajo in da načrtov, povezanih s projektom gradnje HE Učja zaenkrat iz razvojnih dokumentov družbe ne bodo umaknili. »Gradnja te elektrarne je namreč pomemben del našega poslanstva, ki je v nenehnem preverjanju različnih možnosti energetske izrabe vodotokov. Upoštevati pa moramo tudi direktive EU, ki nam zapovedujejo doseganje 25-odstotnega deleža obnovljivih virov energije v energetski bilanci Slovenije. Končna odločitev o gradnji HE Učja bo seveda stvar širšega konsenza in vključevanja vseh deležnikov, ki jih ta projekt zadeva,« so zapisali.

Rok Rozman pa skupaj s svojo ekipo pripravlja še tretjo balkansko rečno turnejo. Spomladi 2016 in 2017 so namreč že izpeljali Balkan Rivers Tour. Tretja balkanska turneja, ki bo potekala v okviru gibanja Balkan River Defence, bo v znamenju pozitivnih protestov proti gradnji približno 2.700 novih jezov. Začetek bo 7. septembra v Albaniji, zaključek 8. oktobra v Ljubljani. Kajakaši bodo zajeli prestolnice sedmih držav, sproti pa želijo ljudi ozaveščati o pomembnosti pretočnosti balkanskih rek in ohranjanju njihove biodiverzitete.

Vir: RTV SLO