Mariborski dijaki v projektu We can bee friendlier to the nature spoznavajo pomen čebel in lokalne hrane

Četrtek, 28. Junij 2018

Izdelava izdelkov iz voska. (Foto: Biotehniška šola Maribor)
Izdelava izdelkov iz voska. (Foto: Biotehniška šola Maribor)

Biotehniška šola Maribor v okviru programa Erasmus+ v sodelovanju s Stadtteilschule Rissen iz Hamburga v Nemčiji izvaja mednarodni projekt We can bee friendlier to the nature – Bodimo prijazni do čebel, bodimo prijazni do narave. Tema projekta so čebele, ki so povezane s številnimi človekovimi dejavnostmi. Vse bolj se namreč zavedamo, da brez čebel in drugih opraševalcev ne bi bilo dovolj naravno pridelane hrane.

V okviru projekta dijakov ne učijo samo kako pridelke pridelati z okolju prijaznimi metodami, ampak tudi kako pridelke predelati in prodati. Hkrati želijo s projektom dijakom pokazati vrednost povezovanja in sodelovanja pri timskem delu, kjer se dijaki soočijo tudi z multikulturnostjo, ki jo prinašajo otroci iz različnih držav sveta, kot so Sirija, Afganistan, Čečenija, Grčija, Finska idr. Končni cilj projekta je, da bodo dijaki ideje, ki so jih pridobili pri izvajanju projekta, udejanjali tudi po zaključku projekta.

Na prvi izmenjavi dijakov v Hamburgu se je pokazalo, da so resnična dodana vrednost pri izpeljavi projekta dijaki, ki znajo delati samostojno in v praksi udejanjajo svoje dobre ideje. Posebej so izpostavili uporabo lokalnih sestavin (bučnice, zelenjava, sadje), pripravljali so piškote in čokolado z bučnicami, čips iz krompirja, pastinaka, korenčka, gomoljne zelene in rdeče pese, jabolčni čips, jabolka v testu in gumi bon bone. Izdelke so nato uspešno prodali na tržnici v Hamburgu. Dijaki so postavili tudi visoko gredo, ki bo služila ekološki pridelavi zelenjave in zelišč.

Na izmenjavi v Mariboru so bile v ospredju delavnice, ki so izpostavljale temo čebelarstva, s čimer so promovirali Svetovni dan čebel. Dijaki obeh sodelujočih šol so točili med, ga polnili v kozarčke in opremljali z etiketami. Izdelali so kremni med z različnimi okusi, kot so cimet, ingver, malina, čokolada, cvetni prah, propolis, matični mleček. Iz čebeljega voska pa so izdelovali sveče. Spoznavali so tudi pomen panjskih končnic in se sami preizkusili v risanju različnih motivov nanje. Pripravili so izdelke, ki so posredno povezani s čebelami, kot so marmelada iz svežih lokalno pridelanih in sezonskih jagod, češenj, malin, izdelali so okolju prijazno embalažo za medena mila, sveče iz odpadnega olja ter kamniti zid oziroma gredo iz kamnov v bližini čebelnjaka, v kateri lahko živali najdejo svoje zatočišče.

Mednarodna izmenjava se je zaključila s pripravo tržnice na temo Nazaj h koreninam (lokalno nad globalno), na kateri so se poleg mariborskih in nemških dijakov predstavili tudi kmetje, ki se ukvarjajo s pridelavo ekološke hrane, izdelovanjem eko kozmetike, oljarstvom, sirarstvom, vinarstvom in ekosistemskim načinom pridelave hrane.

Vir: Biotehniška šola Maribor