V Ljubljani skupaj s trgovci in gostinci manjšajo uporabo plastičnih vrečk

Četrtek, 14. Junij 2018

nalepka_plasticne_vrecke
Nalepka, ki kupce in goste obvešča, da trovec ali gostinec ne uporablja plastičnih vrečk. (Foto: Mestna občina Ljubljana)

V Mestni občini Ljubljana si prizadevajo zmanjšati uporabo plastičnih vrečk, zato so trgovce in gostince v mestnem središču pozvali, da namesto plastičnih svojim kupcem oziroma gostom ponudijo papirnate ali biorazgradljive nakupovalne vrečke. Za to se je odločilo že več kot 40 trgovcev in gostincev. Ti ponudniki so že ali bodo v kratkem prejeli tudi posebno nalepko, ki jo lahko nalepijo na vidno mesto, s katero sporočajo, da ne uporabljajo več plastičnih vrečk.

Javnomnenjska raziskava, ki so jo opravili v preteklem letu, je pokazala, da 86 % prebivalcev Ljubljane podpira uvedbo biološko razgradljivih vrečk. Vsak prebivalec Slovenije naj bi po ocenah Evropske komisije letno porabil 466 vrečk za enkratno uporabo, kar predstavlja veliko obremenitev za okolje. Ljubljana se je za zmanjšanje količine plastičnih vrečk odločila že leta 2016 v sklopu programa zelene prestolnice Evrope. Takrat so skupaj z javnima podjetjema Ljubljanska parkirišča in tržnice ter Snaga zasnovali kampanjo proti plastičnim vrečkam s sloganom »Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka.«

Vir: Delo in dom