V dunajskih šolah in vrtcih že do 50 % ekološko pridelane hrane

Torek, 12. Junij 2018

dunajski_vrtec
Dunajski mestni minister za šolstvo Jürgen Czernohorszky v vrtcu. (Foto: Delo in dom / Lucia Bischof)

Oblasti na Dunaju pri sestavljanju vrtčevskih in šolskih jedilnikov prisegajo na ekološka živila, regionalno pridelano hrano in manj mesnih obrokov. V njihovih javnih šolah je 40 % prehrane otrok iz ekoloških izdelkov, v vrtcih pa je ekoloških izdelkov kar 50 %.

Industrijska proizvodnja hrane z visoko vsebnostjo pesticidov in antibiotikov škodi tako zdravju kot okolju. Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije ima skoraj vsak tretji tretješolec v Avstriji prekomerno telesno težo, za kar je pogosto razlog premalo telesne aktivnosti in nezdrava prehrana, kot je preveč mesa in sladkorja ter premalo sadja, zelenjave in stročnic.

Da bi uporabo ekoloških živil spodbudili tudi v restavracijah, so dunajske oblasti začele ocenjevati kakovost hrane in pijače v gostinskih lokalih. Restavracija, ki ponuja vsaj 30 % bioloških živil, prejme bronasto priznanje, restavracija z vsaj 75 % bioloških živil v ponudbi prejme srebrno priznanje, restavracija z več kot 90 % bioloških živil na jedilniku pa zlato priznanje. Vodja dunajskega Oddelka za varstvo okolja Karin Buchl-Krammerstätter je povedala: »Priznanja podeljujemo lokalom, ki odgovorno nakupujejo živila ter pazijo na okolju in živalim prijazno pridelavo. Hkrati je naš namen tudi osveščati potrošnike.« Ponudbo restavracij po strogih kriterijih preverja avstrijska organizacija Austria-Biogarantie.

Vir: Delo in dom