Naslednji korak je zaščita čebel na ravni EU

Ponedeljek, 21. Maj 2018

čebela
(Foto: www.shutterstock.com)

V znamenju prvega svetovnega dneva čebel, ki ga po zaslugi Slovenije od letos naprej vsako leto praznujemo 20. maja, je v Žirovnici potekala konferenca o pomenu čebel in izzivih v čebelarstvu. Minister za kmetijstvo, ki opravlja tekoče posle, Dejan Židan je na konferenci med drugim povedal, da je Slovenija z razglasitvijo svetovnega dneva čebel na simbolni ravni dokazala, da so čebele in drugi opraševalci ogroženi in da jim je potrebno pomagati. Pomen čebel je orisal v primeru, kjer se je neka trgovska veriga v eni svojih trgovin odločila, da s polic umakne vso hrano, ki za svoj nastanek potrebuje delo čebel in drugih opraševalcev. Ko so to storili, so bile police v večini prazne. S tem so želeli pokazati, da ljudje brez opraševalcev ne moremo obstati.

Naslednji korak je razglasitev čebel za ogrožene na ravni EU. Pri tem je Slovenija dobila podporo Nemčije in državi bosta skupaj vložili predlog za obravnavo te točke na zasedanju Sveta EU za kmetijstvo junija v Luksemburgu.

Predsednik Čebelarske zveze Slovenije in idejni oče svetovnega dneva čebel Boštjan Noč je dejal, da se svet vsak dan bolj zaveda, da je vsaka tretja žlica hrane odvisna od opraševanja in da praznovanja čebel ne bodo rešila, rešila jih bodo konkretna dejanja, med katerimi najprej vidi zaščito čebel.

Konference se je udeležil tudi predsednik svetovne čebelarske organizacije Apimondie Philip McCabe, ki je poudaril pomen opraševanja čebel za človeštvo. Čebelarstvo se namreč sooča z veliko težavami, saj čebele in tudi drugi opraševalci izginjajo, zato čebelarstvo dobiva nove razsežnosti tudi v politiki.

Vir: RTV SLO