Kanada zaščitila iglaste gozdove pred množično sečnjo

Četrtek, 17. Maj 2018

Kanada
V provinski Alberta bodo zaščitili iglaste gozdove v velikosti dobrih treh Slovenij. (Foto: RTV SLO/AP)

Kanadske oblasti bodo zaščitile 6,8 milijona hektarjev ali velikost dobrih treh Slovenij iglastega gozda v provinci Alberta, v katerem bivajo kanadski staroselci ter ogroženi gozdni bizoni, sokoli selci in kanadski losi. Gozd bo s tem zaščiten pred množično sečnjo dreves ter iskanjem nafte in plina. 1,6 milijona hektarjev pa preurejajo oziroma razširjajo v štiri pokrajinske parke, ki bodo obdajali Narodni park gozdnega bizona, ki je zaščiten kot Unescova dediščina.

Pri projektu so se združili staroselci plemena Tall Cree, regionalne oblasti Alberte, bitumenski velikan Syncrude Canada in okoljska organizacija Nature Conservancy of Canada (NCC). Dan Kraus, biolog iz okoljevarstvene organizacije NCC, je povedal: »To ni samo gozd, temveč gre za matrico gozdov, mokrišč in vode. Imamo priložnost, ki je v preostalem svetu izgubljena.« V Kanadi je namreč še nekaj zadnjih nedotaknjenih gozdov na svetu. Organizacija NCC se je s staroselci dogovorila za prodajo njihovega dovoljenja za sečnjo v vrednosti 2,8 milijona dolarjev, ki so jih nato podarili lokalnim oblastem Alberte za gradnjo naravnega parka, 2,3 milijona dolarjev sredstev pa je za projekt prispeval Syncrude, ki je eden največjih kanadskih predelovalcev naftnega peska oziroma bitumna. Sporočili so, da bo park uporabljen tudi za izravnavo premikov zemlje, ki jih podjetje povzroča s svojo industrijo.

V pokrajinskem parku Birch River prebiva 68 živalskih vrst, med katerimi je tudi kanadski los, ki je že 15 let na zveznem seznamu ogroženih živali. V gozdu živijo tudi kanadski risi in gozdni bizoni, več ptic selivk pa v njem najde svoje zatočišče. Kar tretjina iglastih gozdov naj bi bila v Kanadi in zagotavljajo svež zrak, zadržujejo ogljik iz ozračja in razbremenjujejo okolje zaradi razvoja industrije naftnega peska v regiji Fort McMurray.

Vir: RTV SLO