Kemikalije v sončnih kremah škodijo koralnim grebenom

Petek, 04. Maj 2018

koralni greben
Na Havajih želijo koralni greben zaščititi pred uničujočimi vplivi nekaterih kemikalij v sončnih kremah. (Foto: Pixabay)

Študija neprofitne znanstvene organizacije Haereticus Environmental Laboratory je pokazala, da kemikalije, ki pomagajo filtrirati UV žarke, povzročajo veliko škodo v koralnih grebenih. Še posebej škodljivi sestavini sta oksibenzon in oktinosat, ki ju vsebuje večina krem za sončenje. Zato so se havajske oblasti, kot prve v ZDA, odločile prepovedati sončne kreme, ki vsebujejo škodljive sestavine. Če bo zakon potrjen s strani guvernerja Havajev, bo tam začel veljati s 1. januarjem 2021. Tudi vse več podjetij in posameznikov na Havajih si prizadeva za ohranitev havajske narave in obvarovanja koralnih grebenov in morskega življenja. Letalska družba Hawaiian Airlines je svojim potnikom že brezplačno delila vzorce naravnih sončnih krem brez škodljivih kemikalij, ki uničujejo koralne grebene, na svojih letalih pa so za potnike predvajali tudi 11 minutni dokumentarec o pomenu ohranjanja koralnih grebenov.

V koralne grebene po svetu naj bi letno prišlo okoli 14 tisoč ton sončne kreme. Kemikalije v vodo prinesejo s kremami namazani plavalci, delci kreme pa nato pronicajo v mlade korale, zaradi česar odmirajo alge, ki rastejo v njih. Odmiranje alg vodi do beljenja koralnih grebenov in pomanjkanja hranil, ki so pomembna tudi za ostalo morsko življenje. Veliko alg v koralnih grebenih sicer odmira predvsem zaradi višanja temperature morja.

Vir: RTV SLO