Matevž Lenarčič poletel na novo okoljsko misijo

Torek, 10. April 2018

Matevz_Lenarcic
Matevž Lenarčič se je odpravil na 20.000 kilometrov dolgo pot prek Azije. (Foto: https://oe.finance.si)

Slovenski letalec in raziskovalec podnebnih sprememb Matevž Lenarčič je z ultra lahkim letalom Dynamic WT9 slovaškega proizvajalca Aerospool iz mariborskega letališča poletel na novo okoljsko misijo. Tokrat bo zbiral podatke o onesnaženosti zraka na več kot 20 tisoč kilometrov dolgi poti preko Azije. V 40-dnevni avanturi ga čaka polet do Turčije in naprej prelet Irana, Pakistana, Indije, Bangladeša, Mjanmara, Laosa, Vietnama in Kitajske ter naprej na sever prek Mongolije v Rusijo, kjer se mu bo na delu pridružil ruski pilot Andrej Dubrovin. Nato bo poletel nazaj proti Sloveniji. Najdaljša etapa ga čaka med Pakistanom in Bangladešom prek Indije, ki bo trajala približno 12 ur. Kot je povedal Matevž Lenarčič bo posebna zgodba polet na Kitajsko, kjer načeloma poleti z enomotornimi letali niso dovoljeni, zato mora vsak premik posebej dovoliti vojska. Nasploh so to države, kjer se običajno ne leti, zato bo ta polet, kot pravi Lenarčič, zelo zanimiv.

Gre za misijo Green Light World Flight, ki je namenjena zbiranju podatkov, povezanih s podnebnimi spremembami. Prejšnje misije so bile osredotočene na črni ogljik, tokrat pa gre za zbiranje podatkov, ki zajemajo širšo sestavo onesnaženja. Kot je povedal Griša Močnik, vodja znanstveno-raziskovalnega dela iz Inštituta Jožef Stefan, bo Lenarčič podatke tokrat zbiral na območjih, kjer doslej ni bilo nobenih ali pa zelo malo meritev. Polet bo trajal v času, ko je atmosfera dobro premešana. Kot je povedal Griša Močnik: »Izmeriti želimo stanje okolja, stanje podnebja, da lahko spremljamo učinkovitost ukrepov za zmanjšanje segrevanja ozračja.« Prednost takšnega projekta so meritve na višini, ki jih je na splošno zelo malo, saj se večinoma opravijo pri tleh.

Zbrane podatke bodo uporabili za izboljšanje modelov in njihove napovedne moči ter za oblikovanje parametrov za spremljanje učinkovitosti ukrepov. Do sedanje rezultate meritev, zbrane na ta način, so že predstavili na skoraj 30 konferencah, začeli pa so sodelovati tudi s skupino norveških strokovnjakov, ki modelira podnebje.

Vir: Finance – Okolje & Energija