Pnevmatika z živim mahom, ki čisti zrak

Torek, 27. Marec 2018

pnevmatika_z_mahom
Goodyearova pnevmatika z mahom. (Foto: www.etransport.si)

Do leta 2050 naj bi po napovedih več kot dve tretjini svetovne populacije živelo v mestih. To je izziv za načrtovalce politik, razvojnike in strokovnjake, kako zagotoviti ustrezno kakovost zraka v mestu, katerega velik onesnaževalec je promet. Goodyear je razvil rešitev z novo konceptno pnevmatiko Oxygene, ki so jo predstavili na letošnjem mednarodnem avtomobilskem salonu v Ženevi. Gre za vizijo rešitve za čistejšo prihodnost in bolj trajnostno urbano mobilnost. Gre za pnevmatiko z edinstveno zgradbo z živim mahom, ki raste znotraj njene bočnice.

Pnevmatika Oxygene ponuja več rešitev. S pomočjo edinstvene tekalne plasti absorbira vlago s ceste in vdihava ogljikov dioksid iz zraka ter tako hrani mah v bočnici. Mah nato s pomočjo fotosinteze sprošča kisik. V mestu, ki bi bilo veliko kot širše območje Pariza, s približno 2,5 milijona vozili, bi na ta način vozila oziroma pnevmatike z mahom ustvarile skoraj 3.000 ton kisika in absorbirale več kot 4.000 ton ogljikovega dioksida.

Konstrukcija koncepta Oxygene je natisnjena s pomočjo 3D tiska iz gumenega prahu iz recikliranih pnevmatik. Lahka struktura, ki blaži sunke, predstavlja trpežno rešitev brez možnosti predrtja, kar pomeni, da ima pnevmatika daljšo življenjsko dobo in potrebuje le minimalno servisiranje. Pnevmatika Oxygene med fotosintezo ustvarjeno energijo zbira in z njo napaja vgrajeno elektroniko, kamor spadajo tudi avtomobilski senzorji, procesor umetne inteligence in prilagodljiv svetlobni trak v bočnici pnevmatike, ki s preklapljanjem barv udeležence v cestnem prometu in pešce opozarja na nameravane manevre, kot so npr. sprememba voznega pasu, zaviranje idr. Za visokozmogljivo mobilno povezavo s svetlobno hitrostjo uporablja sistem komunikacije s pomočjo svetlobe LiFi, kar pnevmatiki zagotavlja povezavo z internetom stvari (internet of Things) in tako omogoča izmenjavo podatkov med vozili (vehicle-to-vehicle – V2V) ter med vozilom in infrastrukturo (vehicle-to-infrastructure – V2I), kar je za sisteme upravljanja pametne mobilnosti ključnega pomena.

Vir: Transport & logistika