Na Dunaju bodo kakovost zraka spremljali s tipali na semaforjih

Torek, 13. Marec 2018

semafor
Semaforje na Dunaju bodo opremili z vremenskimi in okoljskimi tipali. (Foto: RTV SLO / Stadt Wien/GSK)

V avstrijskem Dunaju bodo v prihodnji letih 1.200 semaforjev opremili z vremenskimi in okoljskimi tipali. 10.000 tipal na semaforjih bo prepoznavalo toplotne otoke v mestu in s pametno prepustnostjo prometa prispevalo k izboljšanju kakovosti zraka v mestu. Med zaviranjem in pospeševanjem se namreč izločajo veliko večje količine strupenih snovi kot v tekočem prometu.

Tipala na semaforjih bodo najprej merila temperaturo in vlažnost zraka, kasneje pa tudi količino ogljikovega dioksida, žveplovega oksida in hrupa oziroma zvočne onesnaženosti v zraku. Iz dobljenih podatkov bodo z visoko zmogljivimi računalniki in metodami, ki jih uporabljajo pri umetni inteligenci in strojnem učenju, s pomočjo analize množičnih podatkov oziroma big data prepoznavali relevantne vzorce in povezave. Analizirani podatki jim bodo služili kot podlaga za načrte izboljšanja kakovosti bivanja v mestu.

Dunaj pri projektu sodeluje z avstrijskim Centralnim zavodom za meteorologijo in geodinamiko (ZAMG). Kot je povedal vodja oddelka za informacijsko in komunikacijsko tehnologijo pri ZAMG Günther Tschabuschnig, so semaforji idealna točka za postavitev visokokavostnega in gosto prepletenega omrežja za zbiranje vremenskih in okoljskih podatkov v mestu. Imajo namreč stalen dovod elektrike in spletno povezavo, postavljeni pa so v središče človekovega življenjskega prostora.

Vir: RTV SLO