Ob Uri za Zemljo WWF Adria spodbuja k varovanju reke Mure

Četrtek, 08. Marec 2018

Mura
Kampanja za ohranitev reke Mure. (Foto: http://www.amazon-of-europe.com)
Nevladna organizacija WWF v letošnji Uri za Zemljo (Earth Hour), ki bo letos v soboto, 24. marca 2018, med 20.30 in 21.30 uro, prebivalce poziva k ukrepanju za ohranjanje biološke raznovrstnosti, ki hitro upada. Z geslom »Connect2Earth«(Poveži se z Zemljo) bo letošnja Ura za Zemljo izpostavila najpomembnejše svetovne okoljske probleme. Kolumbijci bodo od vlade zahtevali, da prekinejo sečnjo gozdov do leta 2020, francoska Polinezija bo začela varovati pet milijonov kvadratnih milj morja.

V naši regiji pa bo WWF poudaril povezavo med biološko raznovrstnostjo in podnebnimi spremembami. Sloganu »Connect2Earth« so v WWF Adria dodali slogan »Connect2Rivers«, saj se želijo osredotočiti na zaščito naših sladkovodnih ekosistemov in pomembnih rek, ki so med najbolj ogroženimi ekosistemi. Sladkovodne vrste namreč med vsemi vrstami izumirajo najhitreje in kar 100-krat hitreje kot vrste na kopnem. Samo v 50 letih se je njihovo število zmanjšalo za 81 %. Razlog za to je predvsem gradnja jezov, ki prekinjajo rečni tok in onemogočajo migracijo ter prenos hranil. V Sloveniji gre predvsem za zaščito reke Mure, ki ji grozi izgradnja osmih hidroelektrarn. Z izgradnjo jezov in hidroelektrarn na reki Muri bi uničili zadnjo nižinsko reko v Sloveniji. Mura je dom 51 vrstam rib, kar je največje število ribjih vrst v Sloveniji. Z gradnjo jezov bi jih večina izumrla, so povedali pri WWF Adria.

Zato WWF Adria Slovence poziva k podpisu peticije za ohranitev reke Mure, ki jo bodo predali Ministrstvu za okolje in prostor na dan voda, to je 22. marca 2018.

Vir: Delo