Bo Antarktika postala največji naravni rezervat na svetu?

Petek, 23. Februar 2018

Antarktika-pingvin
Pingvini na Antarktiki so ogroženi tudi zaradi pomanjkanja hrane. (Foto: RTV SLO / EPA)

Okoljevarstvena organizacija Greenpeace je začela s kampanjo za vzpostavitev največjega naravnega rezervata na svetu na Antarktiki. Gre za to, da se zaščitijo tam živeče ogrožene živalske vrste in za ublažitev posledic podnebnih sprememb. Zaščito območja v velikosti okoli 1,8 milijona km2 je najprej predlagala Evropska unija, organizacija Greenpeace pa se je lotila posebne javnomnenjske kampanje, da bi o zaščiti območja prepričali čim več držav. Oktobra bo potekala mednarodna konferenca o prihodnosti Antarktike, ki jo organizira Komisija za ohranitev antarktičnega morskega življa in katere ključni cilj bo ustanovitev naravnega rezervata.

Če bi naravni rezervat ustanovili, bi bilo na tem območju prepovedano ribariti ali na kakršen koli drug način izkoriščati tamkajšnje naravne vire. V prvi vrsti gre za prepoved ribarjenja rakov, vrste kril, ki jih na Antarktiki množično lovijo in jih uporabljajo za prehrano rib v ribogojnicah. Gre namreč za bistveno hrano pingvinov in morskih levov, ki zaradi čezmernega izlova vse pogosteje stradajo. Nedavna študija ameriške vladne znanstvene odprave na Antarktiko je pokazala, da bi lahko število pingvinov prav zaradi tega do konca stoletja upadlo za skoraj tretjino. Njihova populacija se drastično zmanjšuje tudi zaradi segrevanja ozračja oziroma morja.

Direktor Greenpeaceove kampanje Will McCallum verjame, da bo akcija za razglasitev naravnega rezervata Antarktike uspešna in ga bo podprlo čim več držav. Ključno pa bo prepričati največje igralce v omenjeni industriji, kot so Norveška, Kitajska, Južna Koreja in Rusija. Zaščita življa v vodah Antarktike, predvsem krilov, lahko po besedah znanstvenikov pomembno vpliva na biotsko raznolikost tudi drugod po svetu. S tem bi namreč ohranili večjo populacijo drugih vrst rib v svetovnih oceanih in tako vplivali na zagotavljanje hrane za ljudi. Kot je poudaril profesor ohranjanja morske biodiverzitete na univerzi York Callum Roberts bi imel rezervat pomemben vpliv tudi na podnebne spremembe. Antarktika namreč »vpija« ogljikov dioksid in ga skladišči v usedlinah globoko pod gladino.

Vir: RTV SLO