V Sežani stoji prva črpalka za tovorna vozila na UZP v Sloveniji

Sreda, 31. Januar 2018

SiLNG_7-small
Prva stacionarna črpalka za tovorna vozila na UZP v Sloveniji in tovornjak Autamarocchi. (Foto: Butan plin)

V začetku tedna je družba Butan plin v okviru Instrumenta za povezovanje Evrope oziroma programa Connecting Europe Facility (CEF) v Sežani odprla prvo stacionarno črpalko za tovorna vozila na utekočinjeni zemeljski plin (UZP). Črpalka je postavljena v okviru projekta SiLNG, v okviru katerega bodo v Butan plinu vzpostavili mrežo polnilnih mest na UZP za tovorna vozila v Sloveniji in na Hrvaškem. Naslednji črpalki bosta postavljeni v Ljubljani in v hrvaški Reki.

Prvo črpalko na UZP za tovorna vozila v Sloveniji sta odprla evropska komisarka za promet Violeta Bulc in minister za infrastrukturo Peter Gašperšič. Evropska komisarka pa je z UZP napolnila tudi prvo tovorno vozilo v lasti podjetja Autamarocchi. Celoten projekt vzpostavitve mreže stacionarnih črpalk na UZP za tovorna vozila je vreden 3 milijone evrov in je v polovici sofinanciran s strani Evropske unije. Generalni direktor družbe Butan plin Tomaž Grm je na dogodku izpostavil, da so se za nakup vlačilcev na UZP že odločili prvi slovenski prevozniki, želijo pa si, da bi se jih, ob nekaterih spremembah na nacionalni ravni, za to odločilo še več. Tudi minister Gašperšič je izrazil podporo za izgradnjo tovrstne infrastrukture in ob tem povedal: »Prehod v nizkoogljično družbo bo še posebej velik izziv v prometu. Hkrati pa tudi spodbuda za znanstveno raziskovalno sfero in gospodarstvo, da poiščeta rešitve na tem področju, pri čemer jima bo pomagala tudi država. Naš skupni cilj mora biti, da postanemo ena vodilnih držav na področju rešitev za zeleni promet. Gre predvsem za rešitve pri uvajanju tehnologij gorivnih celic in vseh vrstah plina ter na področju elektro mobilnosti.«

UZP velja za okoljsko čistejše pogonsko gorivo za cestni tovorni promet, omogoča manj hrupa, ima nižjo porabo in ceno goriva ter velik domet. Z enim polnjenjem lahko tovorna vozila prevozijo do 1.500 kilometrov.