V Italiji nič več brezplačnih plastičnih vrečk

Torek, 09. Januar 2018

(Foto: Pixabay/ @Anja)
(Foto: Pixabay/ @ Anja)

V Italiji so z novim letom začele veljati zakonodajne spremembe, ki trgovcem dovoljujejo ponudbo le povsem razgradljivih plastičnih vrečk, namenjenih za sadje, zelenjavo, meso in ribe. Poleg tega bodo trgovci lahko kupcem za te vrečke zaračunali od enega do treh centov. Organizacije za varstvo potrošnikov so do takšne zakonodajne ureditve sicer kritične zaradi prelaganja stroškov na kupce, saj menijo, da bi te stroške v celoti morali prevzeti trgovci.

Evropske države so konec leta 2014 sprejele dogovor, v skladu s katerim so plastične vrečke, tanjše od 0,05 milimetra sicer dovoljene, vendar jih trgovci lahko zaračunavajo. Prihodnje leto bo prepoved brezplačnih plastičnih vrečk, ne glede na debelino njihove stene, začela veljati tudi v Sloveniji. S tem ukrepom želi vlada spodbuditi trajno zmanjšanje potrošnje lahkih plastičnih nosilnih vrečk, hkrati pa preprečevati splošno povečanje proizvodnje embalaže in doseči zmanjšanje potrošnje plastičnih nosilnih vrečk.

V Evropi poraba plastičnih vrečk po podatkih okoljevarstvenih organizacij znaša več kot 100 milijard evrov letno. Velik delež plastičnih vrečk naj bi končalo v oceanih.

Vir: Delo in dom