Nanodelci iz avtomobilskih izpustov vplivajo na aktivnost medonosnih čebel

Torek, 14. November 2017

urbana cebela
(Foto: www.shutterstock.com)

Raziskovalci Biotehniške fakultete in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani so ugotovili, da nanodelci cerijevega oksida, ki so prisotni v avtomobilskih izpuhih in se v industrijsko razvitejših okoljih odlagajo na rastlinah, vplivajo tudi na čebele. Raziskava je bila narejena v okviru številnih raziskav, v katerih ugotavljajo razloge za upad števila medonosnih čebel, kar je svetovni problem.

Raziskavo vpliva nanodelcev cerijevega oksida na čebele so opravili v laboratoriju, kjer so čebele delavke, poletne in zimske, devet dni kronično izpostavili saharoznim raztopinam z nanodelci cerijevega oksida. Pri tem čebele niso umirale, so pa spremenile svoje vedenje. Postale so hiperaktiven in vznemirjene, prizadet je bil njihov osrednji živčni sistem.

Po devetih dneh so raziskovalci izmerili aktivnosti dveh encimov. Prvi je zelo pomemben v živčnem sistemu čebel, saj med drugim sodeluje pri olfaktornem učenju čebel in je zato pomemben za pašno aktivnost čebel. Drugi skrbi za razstrupljanje onesnažil. Ugotovitve so pokazale povečano vrednost obeh encimov. Bolj prizadete pa so bile poletne čebele.

Vir: Delo in dom