Novi sveženj predlogov za čistejši prometni sektor

Sreda, 08. November 2017

električni avtomobil
Namen novega svežnja predlogov je spodbuditi uporabo električnih avtomobilov, tudi z razvojem ustrezne infrastrukture. (Foto: www.shutterstock.com)

Evropska komisija bo danes razgrnila sveženj predlogov za čistejša vozila in čistejši prometni sektor, ki sicer povzroči četrtino vseh izpustov toplogrednih plinov. Ključni del svežnja predstavljajo predlogi za nadaljnje zmanjševanje izpustov ogljikovega dioksida v prometu.

Vključeni so predlogi za izboljšanje standardov glede izpusta ogljikovega dioksida za osebna in lahka tovorna vozila ter za spodbujanje čiste mobilnosti pri javnem naročanju in naložb v javni promet za zagotovitev alternative uporabi osebnih vozil. Namen predlogov je spodbuditi uporabo električnih avtomobilov, tudi z razvojem ustrezne infrastrukture.

Evropska komisarka za promet Violeta Bulc tako predstavlja drugi prometni sveženj. Prvega je predstavila maja, in sicer na temo posodobitve cestnega prometa, ki med drugim vključuje predlog zamenjave obstoječih sistemov cestninjenja. Prihodnje leto spomladi se pričakuje še tretji sveženj predlogov.

Vir: Finance – Okolje&Energija