Kmalu potniška letala na električni pogon?

Ponedeljek, 02. Oktober 2017

easyjet
Pri Easyjetu napovedujejo, da bodo v desetih letih na nekatere destinacije že leteli z električnimi potniškimi letali. (Foto: MMC RTV SLO/ Reuters)
Britanski nizkocenovni letalski prevoznik Easyjet je napovedal, da bodo kmalu na krajše razdalje potnike prevažali v električnih potniških letalih. Povezali so se namreč z ameriškim podjetjem Wright Electric, ki razvija letala na električno energijo za polete, krajše od dveh ur. Pri Easyjetu napovedujejo, da bodo v desetih letih na nekatere destinacije, kot sta tudi Pariz in Amsterdam, že leteli z letali, ki jih poganja električna baterija. Na ta način si prizadevajo zmanjšati škodo, ki jo letalski prevozi povzročajo okolju. Izvršna direktorica Easyjeta Carolyn McCallje poudarila, da letalska industrija sledi vodilni vlogi avtomobilske industrije pri razvoju električnih motorjev, da bi zmanjšali emisije in hrup.

Pri Wright Electric pravijo, da bodo električna letala tišja za 50 %, letalski prevozniki pa bi lahko pri nakupih in upravljanju električnih letal prihranili deset odstotkov. Do sedaj so že izdelali prototip dvosedežnika, v naslednjem koraku naj bi tehnologijo razširili na desetsedežno letalo in sčasoma izdelali komercialno letalo, ki bi na krajših progah lahko prepeljalo najmanj 120 potnikov.

Vir: MMC RTV SLO