Izposoji koles v mestih sta se pridružila tudi Bled in Krško

Četrtek, 28. September 2017

krsko_izposoja_koles
Izposoja koles v Krškem. (Foto: Občina Krško/ Delo in dom)
V času Evropskega tedna mobilnosti sta se občinam, ki imajo avtomatiziran sistem izposoje pridružili novi občini, in sicer občini Krško in Bled. V Brestanici pa so odprli poldrugi kilometer kolesarske poti, s katero so povezali leta 2014 urejeno kolesarsko povezavo med Brestanico in Senovim ter lani odprto kolesarsko pot skozi predor nekdanje ozkotirne železnice.

Na Bledu tako po novem na štirih lokacijah omogočajo izposojo skupaj 24 koles. Sistem izposoje so poimenovali Bled Green ways. Pričakujejo, da bodo kolesa uporabljali predvsem turisti. V prihodnje načrtujejo nadgradnjo z novimi postajami in kolesi ter z vzpostavitvijo medobčinskih povezav. Upravljavec sistema je Turizem Bled, v. d. direktor Matjaž Berčon pa je povedal, da se nameravajo prihodnje leto prijaviti tudi na razpis ministrstva za infrastrukturo za ukrep celostne prometne strategije.

V Krškem so odprli tri izposojevalnice s skupno 15 kolesi. Občani Krškega se bodo lahko za uporabo sistema brezplačno prijavili in prejeli kartico z osebno številko, s katero si bodo lahko 14 ur tedensko brezplačno izposojali kolesa. Kot so povedali na Občini Krško gre za modularen avtomatiziran sistem za izposojo koles, s katerim želijo razredčiti motorizirani promet v mestu. Sistem je ustrezno informacijsko podprt in samodejno beleži vse izposoje, njihovo trajanje in zasedenost posameznih postaj.

Vir: Delo in dom