Mariborska Snaga postavila temeljni kamen za izgradnjo sortirnice za mešane komunalne odpadke

Četrtek, 31. Avgust 2017

temeljni_kamen_Snaga
Direktor Snage Maribor Cveto Žalik, predsednik RS Borut Pahor in župan Mestne občine Maribor dr. Andrej Fištravec so otvorili temeljni kamen za sortirnico na Teznem. (Foto: https://mariborinfo.com)

Mariborsko podjetje za ravnanje z odpadki Snaga je na Teznem položilo temeljni kamen za gradnjo sortirnice odpadkov. Gre za največjo naložbo v zgodovini tega občinskega podjetja, saj bo naprava za obdelavo mešanih komunalnih odpadkov vredna 12,5 milijona evrov. Iz lastnih sredstev bodo zagotovili 2,5 milijona evrov, na 10 milijonov pa računajo z najetjem posojila. Sortirnica naj bi s poskusnim obratovanjem pričela v sredini prihodnjega leta. Izvajalec investicije na Teznem bo podjetje Kostak iz Krškega.

V sortirnici bodo obdelovali mešane komunalne odpadke iz katerih bodo pridobivali reciklate, ki jih nameravajo prodajati na trgu. Kot je povedal vodja projekta v mariborski Snagi Branko Kosi, bo lahko sortirnica po začetku obratovanja prevzela približno 31.500 ton materiala. Z novo sortirnico pa naj bi se bistveno pocenilo tudi njihovo ravnanje z odpadki, pravi direktor Snage Cveto Žalik: »Danes plačujemo 124 evrov na tono mešanih komunalnih odpadkov. Zagotavljamo, da bo ta strošek 95 evrov za tono.«

Sortirnica naj bi bila zanimiva tudi za druge občine. Pismo o nameri so v Snagi že podpisali z občinama Šentilj in Ptuj, v prihodnjih mesecih pa pričakujejo, da se jim bo pridružila še katera občina. Sortirnica odpadkov je sicer prvi od 18 projektov, ki jih načrtujejo v Mariboru v okviru krožnega gospodarstva.

Vir: RTV SLO