Razpis za najboljšo prakso v okviru projekta Natura 2000

Ponedeljek, 21. Avgust 2017

(Foto: www.shutterstock.com)
(Foto: www.shutterstock.com)

Evropska komisija je začela z zbiranjem prijav za najboljše dosežke na področju ohranjanja narave v okviru Nature 2000. Najboljše prakse bodo prejele prestižno nagrado, namenjeno priznanju odličnosti za upravljanje in promocijo omrežja ter dvigovanje ozaveščenosti o Naturi 2000 in njenem pomenu za evropske državljane. Prijavljena praksa, ki bo prejela največ nominacij preko javnega spletnega glasovanja na spletnem mestu nagrade, pa bo prejela nagrado državljanov EU. Nagrada za Naturo 2000 se podeljuje v petih nagradnih kategorijah: komuniciranje, ohranjanje narave, mednarodno sodelovanje in povezovanje, usklajevanje interesov, družbeno-ekonomske koristi.

Razpis za zbiranje prijav projektov, vključenih v Naturo 2000, je odprt do 29. septembra 2017. Nagrada prispeva tudi k četrtemu prednostnemu področju akcijskega načrta, ki ga je pred kratkim sprejela Evropska komisija in je naravnan k zaščiti narave in biotske raznovrstnosti v EU v korist njenih državljanov in gospodarstva.

Prednostno področje akcijskega načrta z vidika boljše komunikacije in dometa, ki vključujeta državljane, zainteresirane strani in skupnosti, vključuje tudi razglasitev 21. maja za evropski dan Nature 2000. Na ta dan prihodnje leto bo komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo na posebni slovesnosti v glavni zgradbi Evropske komisije v Berlaymontu razglasil prejemnika nagrade Natura 2000.

Več informacij o postopku prijave je dostopnih na spletni strani nagrade.

Vir: Evropska komisija