Indijski vlaki bodo opremljeni s sončnimi paneli

Sreda, 16. Avgust 2017

Indijski vlak s sončnimi paneli. (Foto: www.engadget.com)
Indijski vlak s sončnimi paneli. (Foto: www.engadget.com)
Indija želi zmanjšati svoj ogljični odtis, zato so začeli posodabljati zastareli vozni park železnic. Tako so na streho enega od vlakov namestili sončne panele, ki bodo namesto dizelskega goriva zagotavljali osvetljavo in delovanje oglasnih panojev v vlakih. Z nameščanjem sončnih panelov na vlake želi država poleg zmanjšanja ogljikovih emisij zmanjšati tudi odvisnost od fosilnih goriv. Vlak, na katerega so namestili sončne panele, vozi okrog New Delhija. Na strehi vsakega od šestih vagonov je nameščenih 16 sončnih panelov, ki bodo na leto proizvedli 7,2 MW elektrike. S tem naj bi vsako leto prihranili približno 21.000 litrov dizelskega goriva in zmanjšali emisije ogljikovega dioksida za devet ton.

V prihodnjih šestih mesecih nameravajo s sončnimi paneli opremiti še najmanj štiri vlake. Najprej bodo opremili vlake v urbanih središčih, kasneje pa tudi tiste, ki vozijo na daljših razdaljah. V času, ko sončnih žarkov ne bo dovolj, bodo osvetljavo zagotavljale baterije, ki jih bodo na soncu polnili čez dan in naj bi zagotavljale dovolj energije za 72 ur. Samo v skrajni sili, če odpovejo vsi drugi viri, bodo uporabili dizelsko gorivo.

Indijski železniški sistem je eden največjih na svetu. V Indiji je vlak največkrat uporabljeno prevozno sredstvo – vlaki indijskih železnic prepeljejo kar 23 milijonov potnikov na dan. V prihodnjih petih letih indijske železnice načrtujejo namestitev 1 GW sončnih in 130 MW vetrnih zmogljivosti. Polovico tako pridobljene energije bodo porabili za energetsko oskrbo železniških postaj, drugo polovico za vlake.

Vir: Delo in dom