Prenovljen sistem oznak za energijsko učinkovitost gospodinjskih aparatov

Petek, 16. Junij 2017

energijske oznake
Energijsko učinkovitost v gospodinjstvu lahko uporabniki preverijo tudi z aplikacija ecoGator.  (Foto: Delo in dom/ ecoGator)

Evropski parlament je potrdil predlog prenovljenega sistema oznak za energijsko učinkovitost gospodinjskih aparatov. Na novih oznakah ne bo več t. i. plus razredov, v trgovinah pa naj bi se na izdelkih uporabljale pred koncem leta 2019. Nova energijska lestvica bo vsebovala barvne oznake od A do G, pri čemer je upoštevan tehnološki napredek v zadnjih letih. S tem bo energijska lestvica bolje odražala dejanske razlike med izdelki bele tehnike.

Spremenjena pravila predvidevajo tudi spremembo kategorizacij, ko bo delež prodanih energijsko najbolj učinkovitih izdelkov iz razreda A dosegel 30 % oziroma ko bo polovica vseh prodanih aparatov iz razredov A in B. Oznake bodo nalepljene na izdelke ali na njihovo embalažo, vse informacije pa bodo morale biti dostopne tudi na spletu. Prodajalec bo prav tako moral potrošnike obvestiti o morebitnih kasnejših spremembah kategorizacije že kupljenih aparatov. Informacije o razredu učinkovitosti in lestvico bodo morali vključevati tudi oglasi in promocijsko gradivo, ob uvedbi novih lestvic pa bodo potrošnikom namenjene dodatne informacijske kampanje.

Evropska komisija bo ustvarila podatkovno zbirko s tehničnimi informacijami za nacionalne organe, ki ugotavljajo skladnost izdelkov, in javno spletišče za potrošnike. Prav tako bo pripravila smernice za izvajanje zakonodaje ter izmenjavo informacij in izkušenj pri preizkusih izdelkov.

Vir: Delo in dom