Na Dunaju bodo preizkusili električne avtobuse brez voznika

Petek, 09. Junij 2017

avtobus_brez_voznika
Mini električni avtobus brez voznika, ki bo vozil po soseski Dunaja. (Foto: Delo in dom/ Pierre Salmomé/NAVYA)

V novi dunajski soseski Seestadt Aspern bodo v začetku leta 2018 preizkusili prvi električni avtobus brez voznika. V testnem obdobju bodo začeli z dvema mini avtobusoma za 11 potnikov, na redni liniji pa naj bi ti avtobusi vozili od leta 2019. Avtobusi bodo vozili po dva kilometra dolgi progi, kjer bodo stanovalce soseske prevažali do postaje podzemne železnice.

V projektu z naslovom »auto.Bus Seestadt« na področju tehnološkega in pravnega razvoja avtonomnih minibusov sodelujejo francoski proizvajalec avtobusov Navya, dunajsko javno podjetje Wiener Linien, Avstrijski inštitut za tehnologijo, Kuratorij za prometno varnost, družba TÜV Austria in Siemens AG Avstrija. Pred uporabo prvih avtobusov na Dunaju morajo rešiti še kar nekaj pravnih in regulatornih vprašanj.

Projekt bo financiralo avstrijsko Ministrstvo za promet, izvajalo pa ga bo dunajsko javno podjetje Wiener Linien. Na Dunaju načrtujejo tudi prvo podzemno železnico brez voznika na liniji U5, ki naj bi začela obratovati leta 2023.

Vir: Delo in dom