Uporaba gensko spremenjenega krompirja

Torek, 16. Marec 2010

Evropska komisija je pred kratkim odobrilaKrompir_Amflora_ uporabo gensko spremenjenega krompirja. To je drugi gensko spremenjen organizem, ki ga je dovoljeno gojiti v EU. Gre za krompir Amflora, katerega škrob bo dovoljeno uporabljati v industriji (na primer za izdelavo papirja) in za živalsko prehrano, ne bo pa dovoljena njegova uporaba za prehrano ljudi.
Nekatere države se z odločitvijo komisije ne strinjajo in nasprotujejo gojenju gensko spremenjenih organizmov, saj naj bi ogrožali biološko raznovrstnost in zmanjševali sposobnost obrambe pred škodljivci, prav tako pa ni mogoče preprečiti križanja med običajnimi in gensko spremenjenimi organizmi. V Greenpeaceu pa izpostavljajo, da sta Svetovna zdravstvena organizacija in Evropska agencija za zdravila že posvarili glede pomena antibiotikov, na katere negativno vpliva krompir amflora. Sproščanje tega krompirja v okolje bi namreč lahko povečalo bakterijsko odpornost na zdravila, ki rešujejo življenje, na primer za zdravljenje tuberkuloze.

Krompir Amflora je razvilo nemško podjetje BASF, ki je ponosno predvsem na kakovost škroba v plodovih. To daje izdelkom iz novega krompirja po mnenju BASF številne prednosti: "Škrob iz krompirja Amflora lahko uporabimo na številne načine. Tkanine dela močnejše, papir se bolj sveti, beton se bolje oprime podlage, lepilo pa z njegovo pomočjo dlje ostaja tekoče."

Drugi gensko spremenjeni organizem, ki ga je dovoljeno gojiti v EU, je koruza MonsantoMON 810, katere gojenje so odobrili leta 1998. Trenutno jo sadijo v petih državah - na Slovaškem, Portugalskem, Češkem v Romuniji in v Španiji.

Vir: http://news.bbc.co.uk/2/hi/europe/8545503.stm