Zelena-Slovenija-logo

Portal za trajnostni razvoj

Kontakt:

Kontaktirajte nas na e-naslov info@zelenaslovenija.si ali pokličite na 03 42 66 700.

Poiskali bomo ustrezno rešitev za vas.

Evropska komisija predstavila naložbeni načrt za trajnostno Evropo

Četrtek, 23. Januar 2020

financiranje zelenega prehoda
Ključno orodje za zagotovitev, da bo prehod na podnebno nevtralno gospodarstvo potekal pravično, je mehanizem za pravičen prehod. (Foto: https://ec.europa.eu)

Evropska komisija je v januarju predstavila naložbeni načrt za evropski zeleni dogovor – naložbeni načrt za trajnostno Evropo, ki predstavlja pomemben element financiranja zelenega prehoda. Naložbeni načrt bo mobiliziral javne naložbe in pomagal sprostiti zasebna sredstva prek finančnih instrumentov EU, predvsem InvestEU, kar bi privedlo do naložb v vrednosti najmanj 1.000 milijard evrov.

Ključno orodje za zagotovitev, da bo prehod na podnebno nevtralno gospodarstvo potekal pravično, je mehanizem za pravičen prehod, ki bo zagotovil prilagojeno finančno in praktično podporo za pomoč delavcem in spodbuditev potrebnih naložb na teh področjih. Financiranje bodo potrebovale vse regije, mehanizem pa zagotavlja usmerjeno podporo za mobilizacijo vsaj 100 milijard evrov v obdobju 2021-2027 v najbolj prizadetih regijah, da se ublaži socialno-ekonomski učinek prehoda.

Mehanizem za pravičen prehod bo sestavljen iz treh glavnih virov financiranja. To so sklad za pravičen prehod, ki bo prejel 7,5 milijarde evrov dodatnih sredstev EU in bo zagotavljal predvsem nepovratna sredstva za regije, namenski program za pravičen prehod v okviru InvestEU za mobilizacijo naložb v višini do 45 milijard evrov z namenom privabljati zasebne naložbe in instrument za posojila v javnem sektorju, namenjen mobilizaciji naložb v višini 25 do 30 milijard evrov za posojila javnemu sektorju.

Evropska komisija je 11. decembra 2019 predstavila tudi evropski zeleni dogovor, v skladu s katerim bi Evropa do leta 2050 postala prva podnebno nevtralna celina na svetu. Prehod Evrope v trajnostno gospodarstvo zahteva pomembna naložbena prizadevanja v vseh sektorjih. Do leta 2030 bodo za doseganje do takrat zastavljenih ciljev potrebne dodatne naložbe v višini 260 milijard evrov letno.

Vir: Evropska komisija – Predstavništvo v Sloveniji