Odpadki za surovine - za večjo konkurenčnost gospodarstva

Letošnji strokovni okoljski simpozij v organizaciji revije EOL / Zelena Slovenija je v ospredje postavil temo odpadka kot surovine in skušal odgovoriti na vprašanja, kako Slovenija gospodari z naravnimi viri, kje so na področju ravnanja z odpadki možnosti za povečanje konkurenčnosti našega gospodarstva, kakšen je odnos do odpadka kot surovine, kako spodbuditi, da odpadek postane vir idr.
Simpozij je združil znane okoljske strokovnjake, vključno z državnimi organi, udeleženci pa so lahko predstavnikom ministrstev ter stroki zastavili svoja vprašanja in sodelovali v strokovnih razpravah.

Začetni predavanji sta imela Barbara Avčin Tržan, v.d. generalne direktorice Direktorata za okolje, in Leon Behin, v.d. generalnega direktorja Direktorata za javne službe varstva okolja in investicije v okolje, ki sta nato odgovarjala na vprašanja udeležencev. Minister za okolje in prostor Franc Bogovič se simpozija zaradi nujne službene zadeve ni mogel udeležiti.

Nato so sledila krajša predavanja, ki so razgrnila naslednja področja: spodbude in rešitve na področju snovne učinkovitosti, ekonomski vzvodi za doseganje okoljskih ciljev, gibanje cen surovin na globalnem trgu, trajnostna raba virov v Sloveniji, trg predelave odpadkov v Sloveniji ter stanje na področju nastajanja in ravnanja z odpadki, vprašanje zmogljivosti in pomanjkanje surovin, odnos do odpadka kot strateško vprašanje, primer na področju električnih in elektronskih odpadkov, odgovornost proizvajalca pri trajnostni rabi virov ter zakaj je potrebna usmerjenost podjetja v trajnostni razvoj.

Simpozij je zaokrožila okrogla miza na temo Kako spodbuditi, da odpadek postane vir?, ki je precej razgrela ključne govornike in udeležence simpozija.

KDAJ?

Sreda, 27. junij 2012
Začetek: ob 9. uri (do 15. ure)

KJE?

Tehnopolis Celje, Kidričeva ulica 24
(Konferenčna dvorana, 2. nadstropje)


Prikaži večji zemljevid

Organizator:

EOL-logo-vecje-crte

logo-Zelena-Slovenija

Glavni sponzor:

logo-interseroh-alba

Sponzorji:
Dinos d.d., Ekomobil d.o.o., Belinka Belles d.o.o., Cinkarna Celje, d.d., Ekora, Jurij Ravnik s.p., Omaplast d.o.o., Saubermacher Slovenija, d.o.o., Steklarna Hrastnik d.d., ZEOS, d.o.o.


Sponzorja pogostitve:
Pekarna Geršak d.o.o., Skupina Laško